Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Hoida haavaa huolella kesällä - muista myös jäykkäkouristusrokote

Kesällä tunnetusti sattuu ja tapahtuu, eikä haavoilta voi aina huolellisinkaan välttyä. Lue tästä asiantuntijan ohjeet ja vinkit haavojen hyvään hoitoon!

Kesällä tunnetusti sattuu ja tapahtuu, eikä haavoilta voi aina huolellisinkaan välttyä.

Ikiomassa vastaanottava haavahoidon asiantuntija, sairaanhoitaja Minna Kunttu kertoo, kuinka haavoja kannattaa hoitaa ja milloin niitä on hyvä näyttää asiantuntijalle.

Millaisia haavoja voi hoitaa itse?
Pinnallisia ja akuutteja, tuoreita ja puhtaita haavoja voi hoitaa itse. Jos alkuvaiheen hoito ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta eikä haava ala osoittaa paranemisen merkkejä, kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle. Kroonistumisen rajana pidetään kahta viikkoa. Tietyt sairaudet tai lääkitykset voivat hidastaa ja hankaloittaa haavojen paranemista, ja esim. diabeetikon haavaan tulee aina suhtautua tietyllä vakavuudella jo heti alusta saakka.

Kaikissa tapauksissa on erittäin tärkeää, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Jäykkäkouristuksen riski on mm. syvissä pistohaavoissa tai jos haava tahraantuu mullalla tai hiekalla. Jäykkäkouristuksen aiheuttava bakteeri on yleinen maaperässä ja sen voi saada jo pienestä pistosta tai haavasta, esimerkiksi syvälle pistävästä ruusunpiikistä. Jäykkäkouristusrokote annetaan Suomessa lapsille neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana, ja sen jälkeen 10 vuoden välein. Suoja on tarkistettava myös, jos saa likaisen haavan. Tehosterokotuksen voit hankkia kätevästi esimerkiksi Lääkärikeskus Ikiomasta (maksullinen). Lue lisää jäykkäkouristusrokotteesta THL:n sivuilta.

Mitkä ovat haavan hälytysmerkit eli milloin pienempääkin haavaa kannattaa näyttää asiantuntijalle?
Jos ilmaantuu haavainfektion (tulehduksen) merkkejä eli alue muuttuu selvästi kipeämmäksi, ilmaantuu ympäröivää punoitusta, märkäistä eritettä tai haava syvenee tai sen koko laajenee. Puhtaisiin leikkaushaavoihinkin voi kehittyä infektio, ja näissä tilanteissa ei hoitoon hakeutumisen kanssa kannata aikailla.

Mitä tuotteita kannattaa varata kotiin tai mökille haavojen varalta?
Haavan suihkutukseen kelpaa juomakelpoinen vesi, ja sanonta "vesi vanhin voitehista" on edelleen pätevä, vaikka moderneja huuhteluliuoksiakin on markkinoilla. Näitä voi käyttää tilanteissa, joissa suihkutukseen ei ole mahdollisuutta (esimerkiksi mökkiolosuhteet/järvivesi). Kotona kannattaa olla haavan puhdistamiseen tarkoitettuja puhtaita kuitukangastaitoksia ja kirvelemätöntä antiseptista ainetta sen varalle, että haava alkaa "märkimään" eli siinä on liikaa bakteereita, sekä suojasidoksia.

Mitä haavahoidossa pitää ottaa kesällä erityisesti huomioon?
Kesän helteet lisäävät haavatulehdusriskiä. Tuoretta haavaa hoidetaan kuivin sidoksin eli sidosta tulee vaihtaa riittävän usein ja suihkuttaa päivittäin. Järvi- tai muissa luonnonvesissä ei haavaa sairastavan kannata käydä uimassa. Saunomista ei myöskään suositella. Monilla jalat turpoavat hellekeleillä, ja jos haava on alaraajoissa, tulisi myös turvotuksen hoito huomioida osana haavahoitoa.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää