Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Lapsettomuus koskettaa joka kuudetta paria – apua on saatavilla

Kun syli pysyy toiveista huolimatta tyhjänä eikä vauvaa kuulu yrityksistä huolimatta, on hyvä kääntyä ajoissa asiantuntijan puoleen. Lue Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottavan lääketieteen tohtorin, naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Seija Kuikan haastattelu.

Lapsettomuus koskettaa joka kuudetta pariskuntaa, joten huolet ja ongelmat raskaaksi tulemisessa ovat monille tuttuja. Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Seija Kuikka vastaa hedelmällisyyteen ja lapsettomuuteen liittyviin kysymyksiin.

Noin 80 prosenttia naisista tulee raskaaksi vuoden sisällä, kun raskautta on alettu yrittää, mutta aina niin ei käy. Mitä syitä taustalla voi olla?

Naisesta johtuva syy on yleisimmin munarakkulan kypsymiseen liittyvä häiriö, joita on 30–40 prosentilla lapsettomuudesta kärsivillä naisilla. Endometrioosi, munanjohtimiin tai kohdun rakenteisiin liittyvät ongelmat ovat seuraavaksi yleisimmät syyt. Yleisin miehestä johtuvan lapsettomuuden syy on miehen heikentynyt spermantuotanto. Taustalla voi olla myös esimerkiksi laskeutumattomat kivekset, geneettiset syyt tai aiemmin sairastettu sikotauti.

Milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin?

Perusohje on, että lääkäriin kannattaa hakeutua, kun on vuosi takana raskauden yritystä tuloksetta.  Kuitenkin 35 vuotta täyttäneillä naisilla jopa puolella on hedelmällisyys laskenut, joten vuotta ei kannata odottaa. Myös jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai taustalla on sairastettu sisäsynnytinelinten tulehdus, kannattaa hoitoon hakeutua jo aiemmin.

Kuinka gynekologin vastaanotolla tutkitaan lapsettomuutta?

Gynekologin vastaanotolla alkututkimuksissa kartoitetaan ensiksi molempien osapuolien tilanne kuten elintavat, painoindeksi, mahdolliset tiedossa olevat taustasairaudet ja mahdollinen päihteiden sekä huumeiden käyttö, sillä ne kaikki vaikuttavat hedelmällisyyteen. Naiseen liittyvät asiat kuten mahdolliset anatomiset poikkeavuudet pystytään toteamaan varsin pitkälle jo gynekologin vastaanotolla. Myös munasarjojen toiminnallista kuntoa voidaan selvittää AMH-mittauksella. Sperman laadun tutkiminen edellyttää spermatutkimuksiin erikoistunutta laboratoriota. Tarvittaessa voidaan tehdä lähete eteenpäin jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin. Hoitoja tehdään sekä julkisen terveydenhuollon puolella että yksityisissä lapsettomuuden hoitoon erikoistuneissa klinikoissa.

Mikkelissä ei ole pelkästään lapsettomuushoitoihin keskittynyttä klinikkaa, mutta Lääkärikeskus Ikioma voi olla kumppaniklinikka, mikäli hoitoa hakee muualta.  Hoitosuunnitelma tehdään lapsettomuusklinikassa, ja osa ultraäänitutkimuksista tai verikokeista voidaan tehdä Lääkärikeskus Ikiomassa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kuinka tuloksekasta lapsettomuuden hoito nykyisin on?

Hoitojen tehokkuus riippuu paljon taustasyystä. Osa ongelmista voi ratketa varsin helposti esimerkiksi ovulaatiota tukevilla lääkehoidoilla, mutta osa voi edellyttää vaativampia hoitoja kuten inseminaatiota tai koeputkihedelmöitystä. Tutkimusten mukaan koeputkihedelmöityksessä viimeistään kolmen hoitokerran jälkeen noin 80 prosenttia potilaista tulee raskaaksi.

Jo ennen hoitoja on hyvä valmistautua henkisesti siihen, että lapsettomuushoidot voivat olla sekä fyysisesti että henkisesti raskaita. Hoidot vaativat usein monia hoitokäyntejä, voi tulla pettymyksiä eikä hoidoista huolimatta tule toivottua lopputulosta. Omasta jaksamisesta kannattaa pitää huolta, ja hakea tarvittaessa esimerkiksi keskusteluapua psykologin vastaanotolta.

Valitettavasti täysin sataprosenttista keinoa ei ole olemassa, mutta hoitotulokset ovat Suomessa yleisesti ottaen hyvät. Toivoa kannattaa pitää siis yllä.

Joskus alkanut raskaus päättyy keskenmenoon. Kuinka yleisiä keskenmenot ovat ja voiko niitä ehkäistä itse jotenkin?

Noin 10–15 % kliinisesti todetuista raskauksista päättyy keskenmenoon, joten ne ovat suhteellisen yleisiä. Kaksi keskenmenoa kokee noin 4–5 prosenttia raskaana olleista naisista, kolme tai enemmän 1–3 prosenttia.

Tarkemmat tutkimukset aloitetaan, jos keskenmenoja on kolme peräkkäin. Tällöin puhutaan toistuvista keskenmenoista. Taustalta voi löytyä monia syitä kuten elintapoihin liittyvät asiat, sokeriaineenvaihduntaan liittyvät ongelmat, keliakia, geneettiset syyt tai kohtuun ja istukkaan liittyvät ongelmat. Myös ikä vaikuttaa merkittävästi, sillä yli 40-vuotiailla naisilla jo joka kolmas raskaus päättyy keskenmenoon. Jos syy löydetään, sitä pystytään usein hoitamaan, mutta valitettavasti noin puolessa tapauksista syy jää lopullisesti selvittämättä.

Vaikka keskenmenoja olisi ollut ennestään useita, todennäköisyys onnistuneelle raskaudelle on silti edelleen hyvä. Tutkimusten mukaan kolme keskenmenoa kokeneista naisista 60–80 prosenttia onnistuu tulemaan raskaaksi ja raskaus etenee synnytykseen asti.

Ikä tunnetusti vaikuttaa heikentävästi hedelmällisyyteen eli hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen naisilla. Miten muuten voi itse omilla toimillaan tukea hedelmällisyyttä?

Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että omat elintavat ovat kunnossa eli ruokavalio on monipuolinen, liikuntaa on sopivasti ja muutenkin elämä on mahdollisimman hyvin tasapainossa. Turvallista rajaa raskauden aikaiselle alkoholin käytölle ei tunneta. Siksi suositellaankin pidättäytymistä kokonaan alkoholin käytöstä raskautta suunnitellessa ja koko raskausajan.

Sekä yli- että alipaino ovat molemmat ongelmallisia, ja raskaaksi tulemisen näkökulmasta alipaino on jopa haitallisempaa kuin lievä ylipaino. Ylipaino tuo mukanaan kuitenkin muita mahdollisia ongelmia, joten normaalipainoon on hyvä pyrkiä.

Folaatin (ravinnossa esiintyvä muoto) ja foolihapon (vitamiinivalmisteissa) riittävä saanti on tärkeää sikiön normaalin kehityksen kannalta. Raskautta toivoville suositellaan foolihappolisää 0,4 mikrogrammaa vuorokaudessa jo kaksi kuukautta ennen kuin raskautta aletaan yrittää. Joissakin tapauksissa annossuositus on jopa 4 milligrammaa päivässä.

Lapsettomuus ja keskenmenot ovat rankka elämänvaihe. Hoitopolkuja on rakennettu myös psyykkiselle tuelle. Lääkärikeskus Ikioman gynekologit ja muut asiantuntijat ovat käytettävissäsi luottamuksella elämäsi eri vaiheissa.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää