Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu!

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen sisäpintaa peittävän limakalvon soluja. Tällöin limakalvon nukkakerros surkastuu ja ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon heikentyy.

Keliakian tyypillisiä oireita ovat pitkäaikainen ripuli ja löysät ulosteet, vatsakipu, turvotus ja ilmavaivat, ummetus, suolen toiminnan vaihtelu ja lapsilla kasvun hidastuminen. Keliakia voi ilmetä myös ihokeliakiana, jolloin kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa on voimakkaasti kutisevaa ihottumaa. Tutkimuksiin on syytä lähteä, mikäli edellä kuvattuja oireita esiintyy.

Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava gastroenterologi Mika Puhto vastaa keliakiaan liittyviin kysymyksiin.

Keliakiatutkimukset voidaan nykyisin aloittaa vasta-aineiden tutkimisella verikokeesta, eikä mahalaukun tähystystä välttämättä tarvita keliakian diagnosoimiseksi. Millaisissa tilanteissa tähystys on kuitenkin tarpeen ja miten se tapahtuu? Sattuuko tähystys?

Tuoreen hoitosuosituksen perusteella voidaan keliakia nykyisin yleensä diagnosoida keliakiavasta-ainemäärityksellä, mikäli vasta-ainetasot ovat riittävän korkeat. Tietyissä tilanteissa, kuten alkavassa keliakiassa, käytettäessä immuunijärjestelmää heikentäviä lääkkeitä tai mikäli ruokavalio on vähägluteeninen, voivat vasta-ainetasot jäädä alle diagnostisen rajan, jolloin diagnoosiin tarvitaan ohutsuolesta otettava koepala. Koepala otetaan gastroskopiassa eli mahalaukun tähystyksessä. Tähystyksessä nielu puudutetaan ja tarvittaessa annetaan esilääkitys, jolloin kokeneen tähystäjän tekemänä toimenpide on potilaalle nopea ja mahdollisimman miellyttävä. Näytepalojen ottaminen limakalvolta ei aiheuta lainkaan kiputuntemusta, joten toimenpide on myös kivuton.

Osa sairastuneista on lähes tai täysin oireettomia. Millaisissa tilanteissa keliakiaa kannattaa tutkia, vaikka varsinaisia selkeitä oireita ei olisikaan? Kuinka paljon oireettomia keliaakikkoja arvioidaan olevan?

Verinäytteistä tehtyjen seulontatutkimusten perusteella arvioidaan keliakiaa esiintyvän 2 %:lla aikuisväestöstä. Keliakia on todettu 0,7 %:lla aikuisväestöstä, joten suurin osa on toteamatta. Erityisen suuri todennäköisyys sairastua keliakiaan on keliaakikon lähisukulaisilla eli vanhemmilla, lapsilla ja sisaruksilla. Lisäksi tiettyihin sairauksiin, kuten nuoruustyypin diabetekseen, kilpirauhasen tulehduksiin ja Sjögrenin oireyhtymään liittyy suurentunut keliakiariski. Heille suositellaan vasta-ainemäärityksellä tehtävää seulontaa 5–10 vuoden välein, vaikka oireita ei esiintyisikään. Vasta-aineet tulisi myös herkästi määrittää lievissäkin uusissa vatsaoireissa.

Voiko keliakiaa ehkäistä itse jotenkin?

Keliakiaan liittyy vahva perinnöllinen alttius. Keliakialle altistavat perintötekijät on pystytty tunnistamaan ja niitä on todettavissa kolmanneksella väestöstä. Syytä siihen, miksi vain osa keliakialle alttiista ihmisistä sairastuu keliakiaan, ei tiedetä, eikä keliakiaan sairastumista voi mitenkään ehkäistä.

Keliakia voi ilmetä missä iässä tahansa, mutta onko sairauden oireilu tai vaikutus erilainen eri-ikäisillä?

Hoitamattomassa keliakiassa ravintoaineiden imeytyminen on ohutsuolen limakalvon vaurioitumisen seurauksena heikentynyt, mikä lapsilla voi aiheuttaa kasvun häiriintymistä. Muuten keliakian oireet ovat usein samanlaisia iästä riippumatta. Keliakiaruokavalion aloittamisen myötä ohutsuolen vauriot korjautuvat, eikä keliakiasta ajoissa hoidettuna yleensä jää pysyviä haittoja.

Keliakian hoitona on pysyvästi gluteeniton ruokavalio. Mitä riskejä on, jos keliakiaa ei hoida? Entä jos epäilee itsellään keliakiaa, kannattaisiko varmuuden vuoksi aloittaa omin päin gluteeniton ruokavalio?

Hoitamattomaan keliakiaan liittyy imeytymishäiriöitä, mikä voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä, anemiaa ja osteoporoosia eli luukatoa. Mikäli keliakia on pitkään hoitamaton, voi se iäkkäillä ihmisillä aiheuttaa myös suoliston imusolmukesyöpää. Keliakiaa epäiltäessä ei ruokavaliota tulisi aloittaa omatoimisesti, koska se voi jatkossa hankaloittaa keliakiadiagnoosin tekemistä. Nykyisin diagnoosi on yleensä helppo ja nopea tehdä pelkällä verikokeella, joten tutkimuksiin hakeutumista ei kannata lykätä.

Kuinka nopeasti gluteeniton ruokavalio auttaa oireisiin, suolinukan palautumiseen ja paraneeko suolinukka entiselleen, jos ruokavaliossa pysyy ohjeiden mukaisesti?

Oireiden ja suolinukan korjautuminen on yksilöllistä ja vaihtelee lähtötilanteesta ja ruokavalion onnistumisesta riippuen. Gluteenin jäädessä pois ruokavaliosta alkavat vatsaoireet yleensä helpottamaan varsin nopeasti ja suolinukan korjauduttua myös imeytymishäiriöiden aiheuttamat oireet vähitellen poistuvat. Onnistuneen ruokavalion aikana suolinukka paranee yleensä ennalleen. Harvinaisessa, niin sanotussa refraktaarisessa keliakiassa, nukka ei ruokavaliohoidosta huolimatta korjaudu, jolloin hoitona käytetään immuunivastetta heikentäviä lääkkeitä.

Lääkärikeskus Ikiomassa pääsee nopeasti keliakiatutkimuksiin, ja keliakiaverikoe ja tähystys voidaan tehdä myös ilman lääkärin lähetettä. Varaa aika lääkärille, laboratoriotutkimukseen ja tähystykseen ajanvarauksestamme p. 015 321 320.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää

Totta vai tarua? Kysytään lääkäriltä uniapneasta

Lääkärikeskus Ikioman videosarjassa asiantuntijat vastaavat viiteen mielenkiintoiseen väitteeseen omalta erikoisalaltaan. Ensimmäisessä jaksossa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen vahvistaa ja kumoaa uniapneaan liittyviä väittämiä. Lue lisää

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani. Lue lisää