Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume on pahimmillaan vakava sairaus – lue, milloin rokote kannattaa ottaa

Riski punkin kohtaamiseen ja lopulta sairastumiseen riippuu paljon siitä, missä ja kuinka paljon luonnossa liikkuu. Jos mökkeilet, marjastat, retkeilet tai vaikkapa golfaat runsaasti tietyillä alueilla Suomessa, Keski-Euroopassa tai Baltiassa, rokote voi olla tarpeen.

Viime kesä vei suomalaiset luontoon koronaa karkuun. Valitettavasti aiempaa useampi sai mukaansa ikävän muiston, punkkien eli puutiaisten levittämän puutiaisaivotulehduksen. Viime vuonna puutiaisaivokuumetapauksia todettiin yhteensä 91, mikä on enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1995, josta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkossa julkaisema tartuntatautirekisteri alkaa.

Puutiaisaivokuume on punkkien levittämän TBE-viruksen aiheuttama sairaus, joka tarttuu punkin syljestä nopeasti, vain muutamassa minuutissa pureman alkuvaiheessa. Huomattavalla osalla tartunnan saaneista tartunta on oireeton tai lieväoireinen, mutta valitettavasti osalla oireilu on vakavaa ja neurologiset oireet voivat olla jopa pysyviä. Vakavimmat pitkäkestoiset tai pysyvät oireet voivat olla esimerkiksi muisti- ja keskittymisvaikeuksia, kuulovaurioita tai raajan halvauksia.

Viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta siltä voi suojautua tehokkaasti rokotteella. 

Kenelle rokote on tarpeen?

Riski punkin kohtaamiseen ja lopulta sairastumiseen riippuu paljon siitä, missä ja kuinka paljon luonnossa liikkuu. Jos mökkeilet, marjastat, retkeilet tai vaikkapa golfaat runsaasti tietyillä alueilla Suomessa, Keski-Euroopassa tai Baltiassa, rokote voi olla tarpeen.

Suomessa keskeisimpiä riskialueita on erityisesti rannikkoseuduilla kuten Ahvenanmaalla sekä Kotkan ja Turun saaristoissa. Näillä alueilla vakituisesti asuville puutiaisaivotulehdusrokote kuuluu myös kansalliseen rokoteohjelmaan.

Lisäksi THL suosittelee tai neuvoo harkitsemaan rokotetta, mikäli liikkuu luonnossa paljon alueilla, joilla puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on 1–5 tai yli 5 tapausta 100 000 asukasta kohden. Tällaisia kuntia ja alueita löytyy useita muun muassa Etelä- ja Pohjois-Karjalasta, etelärannikolta sekä pohjoisesta Oulun ja Kemin seudulta. Voit lukea lisää aiheesta THL:n sivuilta tästä linkistä.

Suomen ulkopuolelta löytyy lukuisia maita, joissa puutiaisaivokuumetta esiintyy huomattavasti. Esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Itävallassa ja Ruotsin saaristoalueilla riski on merkittävä.

TBE-rokote ei ole karkote: rokote ei estä punkkia tarttumasta ihoon, eikä se suojaa puutiaisten yleisimmin levittämältä taudilta, borrelioosilta. Siltä voi suojautua vaatetuksella ja joka ilta tehtävältä punkkisyynillä, jota ei siten kannata rokotettunakaan unohtaa.

Rokotussarja kannattaa aloittaa jo nyt

TBE-perusrokotussarjaan kuuluu yhteensä kolme rokotetta, joiden välissä pidetään tauko. Siksi rokotussarja kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kevättä ja kesää, jotta suoja ehtii muodostua ennen kesän retkiä. Voit lukea lisää puutiaisaivotulehduksesta ja TBE-rokotteista lisää THL:n sivuilta tästä linkistä.

TBE-rokotteet saat Lääkärikeskus Ikiomasta varaamalla ajan numerosta 015 321 320!


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää

Totta vai tarua? Kysytään lääkäriltä uniapneasta

Lääkärikeskus Ikioman videosarjassa asiantuntijat vastaavat viiteen mielenkiintoiseen väitteeseen omalta erikoisalaltaan. Ensimmäisessä jaksossa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen vahvistaa ja kumoaa uniapneaan liittyviä väittämiä. Lue lisää

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani. Lue lisää