Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani.

Kun jalkapalloilijan polvesta kuuluu ilkeä rusahdus tai nilkasta kivulias nuljahdus, aikaa ei ole hukattavaksi. Sen tietää myös Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen, jolle huippu-urheilun nurjempi puoli, loukkaantumiset, ovat tulleet valitettavan tutuiksi viime vuosina.
- Kyllähän ne siellä Ikiomassa jo minut tuntevat ja kyselevät, että mikäs nyt taas on sattunut, kun vastaanotolle saavun, Voutilainen naurahtaa.

Mikkelin Palloilijoiden edustusjoukkueen terveyskumppani on ollut useiden vuosien ajan paikallinen Lääkärikeskus Ikioma, jossa Voutilaistakin on kuvattu, tutkittu, operoitu ja hoidettu moneen otteeseen.
- Näin pelaajan näkökulmasta kaikkein tärkeintä on se, että pääsee mahdollisimman nopeasti vamman synnyttyä tutkittavaksi ja kuvattavaksi, tarvittaessa leikkaukseen ja sen jälkeen saa vielä ammattitaitoista ohjausta kuntoutumiseen. Olen ollut tosi tyytyväinen siihen, miten Ikiomassa minua on autettu ja kuinka ihmislähtöistä palvelu on ollut, Voutilainen kertoo.

Kentältä kuviin nopeasti

Nilkka- ja polvivammat, taka- ja etureisirevähtymät eli puujalat, junioreiden erilaiset kasvukivut. Ikioman lääketieteellinen johtaja, professori Hannu Paajanen listaa vuosikymmenten kokemuksella, millaisissa vaivoissa futarit lääkärin pakeille yleisimmin saapuvat.
- Ehkä hieman yllättäen jalkapallossa vammoja syntyy enemmän kuin esimerkiksi jääkiekossa. Myös vammaprofiili on erilainen, Paajanen sanoo.

Paajanen on itse usein siellä, missä sattuu ja tapahtuu, sillä hän on ollut käytännössä lähes kaikissa MP:n edustusjoukkueen kotipeleissä paikan päällä ottelulääkärinä 1990-luvun alusta asti. Viime ja tällä kaudella vastuuta on ollut jakamassa Ikiomassa vastaanottava lääkäri Ilari Kuitunen.
- Urheilijan hoitopolku alkaa usein jo kentällä annettavana ensiapuna, haavojen ompeluna ja kipulääkityksenä. Röntgenin, laboratoriokokeiden ja nykyään monesti myös magneettikuvan avulla selvitetään lisää.
- Tehokkaassa hoidossa tarvitaan usein eri ammattilaisten osaamista. Esimerkiksi fysioterapeutti on tärkeässä roolissa jo heti lihasvamman alkuhoidon aikana. Ikioman lääkäreillä on myös erinomaiset yhteydet Suomen johtaviin urheiluortopedeihin, kun vamma vaatii huippuosaamista Mikkelin ulkopuolelta, Paajanen taustoittaa.

Paajasen omaa erikoisalaa ovat nivusvammat, joita potee noin viisi prosenttia pelaajista. Hän on paitsi tutkinut ja operoinut nivuskipuisia vuosien varrella lukemattomat määrät, myös luennoinut kansainvälisesti ja kirjoittanut nivusvammoista alan arvostetuimmissa lääketieteellisissä julkaisuissa useita julkaisuja.
- Urheilijan nivusvamma, ns. urheilijan tyrä, on monimuotoinen nivusalueen krooninen kiputila, jonka hoito on aina haasteellista. Meillä on useita kansainvälisiä leikkaushoito- ja magneettitutkimuksia meneillään muun muassa Saksan ja Englannin huippujoukkueiden Manchester Unitedin, Leicesterin ja Bayern Münchenin lääkäreiden kanssa. Mikkelin Palloilijat on vastavuoroisesti auttanut paljon nivusvammojen kuvantamistutkimusta muun muassa niin, että terveiden vapaaehtoisten pelaajien nivusia on kuvattu paljon Ikimagneetin laitteella, Paajanen kiittää.

Paikallisuudesta voimaa

Lääkärikeskus Ikioma, hammaslääkärikeskus Ikiomahammas ja Ikimagneetti tekevät yhteistyötä useiden paikallisten urheiluseurojen kanssa junioritasolta huipulle asti.

Lääkärikeskuksen laajasta osaamisesta hyötyvät tavoitteellisten urheilijoiden lisäksi myös aivan tavalliset kuntoliikkujat, joiden terveyspulmia Ikiomassa hoitavat alansa ammattilaiset.
- Riittävä ja monipuolinen liikunta jo nuorena ehkäisee parhaiten sairauksia ja vanhuuden vaivoja. Ikioma haluaa tukea jokaisen mahdollisuutta aktiiviseen elämäntapaan, Paajanen huomauttaa.

Yhteistyö Ikioman kanssa on edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Mika Korpelan mukaan toiminut ensiluokkaisesti.
- Hienoa, että saamme tehdä yhteistyötä ammattilaisten kanssa. Pelaajamme saavat Ikiomassa parasta mahdollista hoitoa. Onkin tärkeää, että meillä on luotettava ja asiansa osaava kumppani näissä lääkinnällisissä asioissa.
- On sitten kyseessä reseptin uusinta, lääkärintarkastus tai vaikka magneettikuvaus niin homma toimii sujuvasti ja ennen kaikkea nopeasti.

Myös Antti Voutilaisen alkukesässä on valoa tunnelin päässä: kuntoutumisen merkeissä kulunut kevät on takana ja viheriöt kutsuvat jälleen.
- Kuntoutusaika tuntuu joka kerta pitkältä, mutta lopulta se aina palkitsee. Hienoa päästä taas kunnolla treenaamaan ja pelaamaan, Voutilainen hymyilee.

Artikkeli on julkaistu Mikkelin Palloilijoiden kesän 2021 Maalitykki-lehdessä. Voit lukea koko lehden tästä linkistä.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää

Totta vai tarua? Kysytään lääkäriltä uniapneasta

Lääkärikeskus Ikioman videosarjassa asiantuntijat vastaavat viiteen mielenkiintoiseen väitteeseen omalta erikoisalaltaan. Ensimmäisessä jaksossa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen vahvistaa ja kumoaa uniapneaan liittyviä väittämiä. Lue lisää

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani. Lue lisää