Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Totta vai tarua? Ortopedi Mikko Honkanen kertoo nilkan nyrjähdyksestä

Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava ortopedi Mikko Honkanen kertoo monelle liikkujalle tutusta harmista, nilkan nyrjähdyksestä.

Katso videolta Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottavan ortopedi Mikko Honkasen vastaukset viiteen nilkan nyrjähdystä koskevaan väittämään!

Nilkan nyrjähdys on yleinen tuki- ja liikuntaelinten vamma. Kun nilkka nyrjähtää, sitä kannattaa hoitaa tutulla ohjeella: kylmä, koho ja kompressio. Kohoasennolla, lievästi vamma-aluetta puristavalla siteellä ja kylmäpakkauksella painamalla yritään ehkäisemään turvotusta ja kudosverenvuotoa. Kylmähoito on hyvä kuitenkin lopettaa muutaman tunnin jälkeen, sillä pitkään jatkuvana se voi hidastuttaa paranemista ja myös ihon paleltumavammaa on syytä varoa.

Nopean ensihoidon lisäksi nilkan nyrjähdyksen hoidossa tärkeää on maltti: vamman on hyvä antaa parantua rauhassa, sillä muuten kipu voi pitkittyä.

Jos jalan päälle ei voi varata yhtään painoa, se on kosketusarka tai esiintyy ihoanalaista verenvuotoa, on syytä hakeutua viipymättä lääkärin hoitoon. Syynä voi tällöin olla nilkan murtuma.

Katso videolta Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottavan ortopedi Mikko Honkasen vastaukset viiteen nilkan nyrjähdystä koskevaan väittämään!


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää