Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Tunnetko luomien VARO-muistisäännön?

Luomia ja omaa ihoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset ehtii huomata ajoissa. Luomien havainnoinnissa apuna on helppo ja selkeä VARO-muistisääntö, jonka avulla voit arvioida luomen mahdollisesti hälyttäviä piirteitä ja muutoksia.

Luomia ja omaa ihoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset ehtii huomata ajoissa. Luomien havainnoinnissa apuna on helppo ja selkeä VARO-muistisääntö, jonka avulla voit arvioida luomen mahdollisesti hälyttäviä piirteitä ja muutoksia:

V = väri on epätasainen
A = alueen halkaisija on yli 6 mm
R = reuna on epäsäännöllinen
O = luomen osat ovat epäsymmetriset

Luomea kannattaa näyttää asiantuntijalle, mikäli luomi muuttuu, iholle ilmestyy jollain tavalla poikkeava luomi, luomi punoittaa, kutisee tai vuotaa verta tai oireilee muuten.

Jokaisella ihmisellä on iholla erilaisia luomia – keskimäärin jokaisella suomalaisella on noin 50 hyvälaatuista luomea. Runsasluomisuudesta puhutaan yleensä silloin, kun iholta löytyy yli sata luomea. Osa luomista on ihollamme syntymästä asti (ns. synnynnäiset luomet) ja osa ilmaantuu vasta myöhemmin nuoruus- ja aikuisiällä (ns. hankitut luomet). Tyypillisin luomityyppi on ruskea melanosyytti- eli pigmenttiluomi.

Melanooma on ihosyövän vaarallinen muoto, jota todetaan Suomessa vuosittain noin 1700 tapausta. Tapausmäärät ovat kasvussa, mikä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä. Suurin osa tapauksista todetaan keski-ikäisillä ja ikääntyneillä.

Mikä altistaa melanoomalle?

Melanooman riskitekijöitä ovat muun muassa runsasluomisuus, ihon palaminen auringossa etenkin lapsuusiällä mutta myös myöhemmin, runsas solariumin käyttö, ihotyyppi, joka palaa helposti auringossa, suvussa esiintynyt melanooma, aiemmin sairastettu melanooma sekä epätyypilliset luomet.

Tuleeko melanooma aina luomeen?

Ei, sillä vain noin 20–30 prosenttia melanoomista kehittyy luomeen. Siksi mahdollisia ihomuutoksia kannattaa tarkkailla myös muualla iholla kuin vain luomissa.

Kuinka melanoomaa voi ehkäistä?

Voit itse ehkäistä melanoomaa suojautumalla auringon UV-säteilyltä esimerkiksi peittävällä pukeutumisella, välttämällä suoraa auringonpaistetta, kun UV-säteily on voimakkaimmillaan, sekä aurinkovoiteilla.

Luomia ja ihomuutoksia on hyvä tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset havaitaan ajoissa.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää