Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Uniapnea paljastuu nukkumalla yön yli - Ikiomasta saat helpon kotitutkimuksen

Uniapnea on salakavala vaiva, joka laskee merkittävästi elämänlaatua ja lisää riskiä moniin vakaviin sairauksiin. Lääkärikeskus Ikioman uniapneatutkimuksella selvität vaivattomasti kotona, kärsitkö unenaikaisista hengityskatkoista.

Uuvuttaako päivisin? Valittaako puoliso kovasta kuorsauksesta? Nukutko levottomasti tai havahdutko tukehtumisen tunteeseen? Syynä voi olla salakavala uniapnea, joka voi jäädä huomaamatta nukkujalta itseltään.

Uniapnean tutkiminen on kuitenkin nykyisin helppoa, sillä diagnosointiin riittää yhden yön yli nukkuminen. Yöunet nukutaan rekisteröintilaitteen kanssa, joka tallentaa hengityksen, kuorsauksen, hengitysliikkeet, veren happipitoisuuden, sykkeen ja nukkumisasennot. Tallentuneesta tiedosta lääkäri pystyy arvioimaan, onko potilaalla uniapnea.

Tutkimus on saatavilla Lääkärikeskus Ikiomasta yleis- tai työterveyslääkärin lähetteellä. Uniapneatutkimukseen saapuvia asiakkaita ohjaava laboratoriohoitaja Merja Hellberg sanoo tutkimuksen olevan vaivaton juuri siksi, että sen voi tehdä kaikessa rauhassa omassa kodissa.
- Laitteen käyttö ja tarvittavien antureiden asentaminen on helppoa, sillä mukana tulevat selkeät ohjeet. Suositeltavaa on, että tiedot tallennetaan sellaisena yönä, jolloin saa varmasti nukkua rauhassa eli esimerkiksi vuorotyöläisellä sellaisena päivänä, jolloin ei tarvitse herätä työvuoroon.
- Muutkin häiriötekijät olisi hyvä saada minimiin. Jos puoliso esimerkiksi tottuneesti tökkii kuorsaajaa kylkeen, olisi hyvä nukkua tutkimusyö yksin, jolloin tiedot tallentuvat mahdollisimman häiriöttömästi, Hellberg neuvoo.

Tulokset ovat saatavilla noin viikon kuluessa, minkä jälkeen hoitava lääkäri antaa tarvittavat jatkohoito-ohjeet.

Mikä uniapnea on?

Uniapnea on sairaus, johon liittyvät unenaikaiset toistuvat, vähintään 10 sekunnin mittaiset hengityskatkokset tai -vaimentumat. Tärkein riskitekijä on ylipaino, sillä reilusti yli puolet uniapneapotilaista on ylipainoisia. Myös nukkujan rakenteelliset tekijät voivat olla uniapnean taustalla: esimerkiksi ahdas nenä tai nielu, kookkaat nielurisat tai lyhyt ja paksu kaula voivat lisätä riskiä unenaikaisiin hengityskatkoksiin. Alkoholi, tupakointi ja tietyt keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ovat myös riskitekijöitä.

Miksi uniapneaa kannattaa hoitaa?

Uniapnea lisää merkittävästi riskiä erilaisiin vakaviin verisuonisairauksiin ja sillä on havaittu yhteys myös muun muassa kohonneeseen verenpaineeseen, muistihäiriöihin ja masennukseen. Huonosti nukkuva on myös alttiimpi joutua erilaisiin onnettomuuksiin ja tapaturmiin. Hoitovaihtoehtoja on useita: elintapojen korjaaminen kuten laihduttaminen ja liikunnan lisääminen, asentohoito, CPAP- eli ylipainehoito, uniapneakisko tai leikkaushoito.

Epäiletkö itselläsi tai läheiselläsi uniapneaa?

Lääkärikeskus Ikiomassa voit selvittää, kärsitkö uniapneasta eli unenaikaisista hengityskatkoista. Varaa aika yleislääkärille tai omalle työterveyslääkärillesi, joka voi tarvittaessa tehdä lähetteen uniapneatutkimukseen. Ajanvaraus onnistuu numerosta 015 321320 tai verkosta

Lue lisää uniapneasta Terveyskirjaston artikkelista.


Ajankohtaista asiaa terveydestä