Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Vaivaako vatsa? Oireiden taustalla voi olla haavainen paksusuolentulehdus

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti ja Suomessa niitä sairastaa jo yli 50 000 henkilöä. Lue lisää oireista ja siitä, milloin lääkäriin on syytä mennä!

Haavainen paksusuolentulehdus on yleisin tulehduksellinen suolistosairaus, joita kutsutaan yhteisnimityksellä IBD (inflammatory bowel disease). Tulehduksillisiin suolistosairauksiin kuuluvat haavaisen paksusuolentulehduksen lisäksi Crohnin tauti ja mikroskooppiset koliitit. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti ja Suomessa niitä sairastaa jo yli 50 000 henkilöä.

Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen sairaus, jonka tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Taustalla tiedetään olevan kuitenkin mm. perinnöllisiä tekijöitä sekä ravinto- ja ympäristötekijöitä. Sairaus voi alkaa milloin vain, mutta ilmaantuvuushuiput ovat nuorella aikuisiällä 20–35-vuotiaana ja 50–60-vuotiaana.

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat esimerkiksi jatkuva ripuli, verta ulosteessa, vatsakivut, kuumeilu ja laihtuminen. Oireita voi esiintyä myös muualla elimistössä: esimerkiksi silmätulehdus, osteoporoosi tai niveloireet voivat liittyä haavaiseen paksusuolentulehdukseen. Sairaus voi olla välillä myös oireeton eli oireet tulevat aaltoillen. Mikäli haavaiseen paksusuolentulehdukseen viittavia oireita esiintyy, on syytä hakeutua viivyttelemättä lääkärin vastaanotolle.

Sairaus todetaan paksusuolen tähystyksellä ja tähystyksessä otetuista koepaloista. Lisäksi verikokeilla tutkitaan tulehdusreaktion voimakkuutta ja myös muu yleisoireilu selvitetään.

Sairauteen on tarjolla lääkehoitoa ja tarvittaessa turvaudutaan leikkaushoitoon. Sairauden säännöllinen kontrollointi lääkärissä on tärkeää, sillä haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy kohonnut syöpäriski.

Älä jää oireiden kanssa yksin, vaan kysy rohkeasti apua asiantuntijalta Lääkärikeskus Ikiomasta!

Voit lukea haavaisesta paksusuolentulehduksesta ja muista tulehduksillisista suolistosairauksista lisää Terveyskirjastosta, joka on myös tämän tekstin lähteenä.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Moni sairastaa keliakiaa yhä tietämättään

Keliakiaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisten kansansairaudeksi, ja arvioiden mukaan jopa yli puolet keliaakikoista ei tiedä sairaudestaan. Diagnosointi on nykyisin helpompaa, sillä usein riittää pelkkä verikoe. Lue Ikiomassa vastaanottavan gastroenterologi Mika Puhdon haastattelu! Lue lisää

Totta vai tarua? Kysytään lääkäriltä uniapneasta

Lääkärikeskus Ikioman videosarjassa asiantuntijat vastaavat viiteen mielenkiintoiseen väitteeseen omalta erikoisalaltaan. Ensimmäisessä jaksossa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen vahvistaa ja kumoaa uniapneaan liittyviä väittämiä. Lue lisää

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani. Lue lisää