Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Vaivaako vatsa? Oireiden taustalla voi olla haavainen paksusuolentulehdus

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti ja Suomessa niitä sairastaa jo yli 50 000 henkilöä. Lue lisää oireista ja siitä, milloin lääkäriin on syytä mennä!

Haavainen paksusuolentulehdus on yleisin tulehduksellinen suolistosairaus, joita kutsutaan yhteisnimityksellä IBD (inflammatory bowel disease). Tulehduksillisiin suolistosairauksiin kuuluvat haavaisen paksusuolentulehduksen lisäksi Crohnin tauti ja mikroskooppiset koliitit. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti ja Suomessa niitä sairastaa jo yli 50 000 henkilöä.

Haavainen paksusuolentulehdus on krooninen sairaus, jonka tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Taustalla tiedetään olevan kuitenkin mm. perinnöllisiä tekijöitä sekä ravinto- ja ympäristötekijöitä. Sairaus voi alkaa milloin vain, mutta ilmaantuvuushuiput ovat nuorella aikuisiällä 20–35-vuotiaana ja 50–60-vuotiaana.

Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat esimerkiksi jatkuva ripuli, verta ulosteessa, vatsakivut, kuumeilu ja laihtuminen. Oireita voi esiintyä myös muualla elimistössä: esimerkiksi silmätulehdus, osteoporoosi tai niveloireet voivat liittyä haavaiseen paksusuolentulehdukseen. Sairaus voi olla välillä myös oireeton eli oireet tulevat aaltoillen. Mikäli haavaiseen paksusuolentulehdukseen viittavia oireita esiintyy, on syytä hakeutua viivyttelemättä lääkärin vastaanotolle.

Sairaus todetaan paksusuolen tähystyksellä ja tähystyksessä otetuista koepaloista. Lisäksi verikokeilla tutkitaan tulehdusreaktion voimakkuutta ja myös muu yleisoireilu selvitetään.

Sairauteen on tarjolla lääkehoitoa ja tarvittaessa turvaudutaan leikkaushoitoon. Sairauden säännöllinen kontrollointi lääkärissä on tärkeää, sillä haavaiseen paksusuolentulehdukseen liittyy kohonnut syöpäriski.

Älä jää oireiden kanssa yksin, vaan kysy rohkeasti apua asiantuntijalta Lääkärikeskus Ikiomasta!

Voit lukea haavaisesta paksusuolentulehduksesta ja muista tulehduksillisista suolistosairauksista lisää Terveyskirjastosta, joka on myös tämän tekstin lähteenä.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Tiivis hoitoketju tuo pelaajan takaisin kentälle

Huippu-urheilijan vammojen hoidossa nopeus ja osaaminen kulkevat käsi kädessä. Mikkelin Palloilijoiden Antti Voutilainen on saanut hyvää hoitoa Lääkärikeskus Ikiomassa, joka on ollut vuosien ajan MP:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden terveyskumppani. Lue lisää

Sepelvaltimotauti voi piileskellä pitkään

Sepelvaltimotauti on keski-ikäisten yleisin sydänsairaus, jota sairastavat Suomessa sadat tuhannet potilaat – iso osa heistä myös tietämättään. Lääkärikeskus Ikiomassa vastaanottava kardiologi Yulia Petrasova kertoo, millaisista sydänoireista lääkäriin kannattaa lähteä ja kuinka sepelvaltimotautia voi itse ehkäistä. Lue lisää

Tunnetko luomien VARO-muistisäännön?

Luomia ja omaa ihoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset muutokset ehtii huomata ajoissa. Luomien havainnoinnissa apuna on helppo ja selkeä VARO-muistisääntö, jonka avulla voit arvioida luomen mahdollisesti hälyttäviä piirteitä ja muutoksia. Lue lisää