Ajanvaraus
Ikioma Lääkäri

Ajanvaraus
Ikioma Hammas

Vyöruusu voi olla kivulias ja pitkäaikainen vaiva – ehkäisyyn on olemassa rokote

Vyöruusun taustalla on vesirokkovirus, joka on lähes kaikilla aikuisilla elimistössään. Noin joka viidennelle iäkkäälle sairastuneelle vyöruusu aiheuttaa jopa kuukausia kestävän hermosäryn. Vyöruusua voi ehkäistä rokotteella.

Vyöruusun taustalla on lähes kaikkien aikuisten elimistössä oleva vesirokkovirus. Virus jää lapsuuden vesirokkoinfektion myötä pysyvästi elimistöön selkäytimen hermosoluihin, josta se voi siirtyä hermoja pitkin ihoon ja aiheuttaa vyöruusuksi kutsutun rakkulaisen ihomuutoksen. Virus aktivoituu puolustuskyvyn heiketessä esimerkiksi ikääntymisen tai vakavan sairauden vuoksi.

Vyöruusua esiintyy paikallisesti vartalolla tai kasvoilla, yleensä aina vain toisella puolella kehoa. Myös silmä voi tulehtua, mikäli vyöruusu on kasvojen alueella. Tyypillisiä vyöruusun oireita ovat kirvely ja kipu sekä muutaman millimetrin läpimittaiset kirkkaat rakkulat, jotka sairauden edetessä sameutuvat, rupeutuvat ja lopulta paranevat yleensä jälkiä jättämättä. Kipu voi joskus olla ainoa oire vyöruususta.

Hermosärky vaivaa etenkin ikääntyneitä

Yleisin ja usein myös ikävin pitkäaikainen haitta sairaudesta on viikkoja tai jopa kuukausia kestävä kipu ja herkkyys vähäisellekin kosketukselle ihottuma-alueella. Säryn hoitoon voidaan äärimmillään tarvita voimakkaita kipulääkkeitä, hermojen puudutuspistoksia tai kirurgiaa. Pitkäkestoisen kivun riski kasvaa iän myötä: 50-vuotiailla sitä esiintyy kymmenesosalla sairastuneista, mutta 80 vuotta täyttäneistä joka viidennellä.

Lievää vartalolla olevaa vyöruusua voi hoitaa kotona reseptittä saatavalla kipulääkkeellä sekä peittämällä rakkulakohta kuivalla harsotaitoksella tai hydrokolloidisiteellä. Lääkäriin on syytä hakeutua vuorokauden sisällä esimerkiksi silloin, jos sairastanut on yli 60-vuotias, hänellä on heikko yleiskunto tai immuunipuutostila, rakkulavyö on laaja, särky on kova tai vyöruusua on kasvoilla. Lue lisää vyöruusun oireista ja hoidosta Terveyskirjaston artikkelista.

Vyöruusua voi ehkäistä rokotteella

Vyöruusun puhkeamisen ja sen aiheuttaman kiputilan ehkäisyyn on tarjolla kaksi eri rokotetta. Aiemmin markkinoille tullut rokote sisältää elävää virusta, joten sitä ei voida antaa immuunipuutteisille henkilöille. Uudemmassa rokotteessa ei ole elävää virusta, ja sen teho kahden rokoteannoksen jälkeen on yli 50-vuotiailla noin 90 % vyöruusun ilmaantumisen ja kiputilan osalta.

Uudempaa vyöruusurokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Ikiomasta - kysy lisää ajanvarauksestamme, p. 015 321 320! Rokotusten hinnat voit tarkistaa Hinnasto-sivultamme.


Ajankohtaista asiaa terveydestä

Kuulo voi heikentyä monesta syystä

Ikiomassa vastaanottava korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jyrki Kaukonen kertoo, mitä syitä kuulon alenemisen taustalla voi olla ja miten omasta kuulosta kannattaa pitää huolta. Lue lisää